Épületünk megújul

2013-10-27 18:44:00
Az épület hamarosan megújul, a tulajdonos ugyanis szem előtt tartva a XXI. századi igényeket két lépcsőben felújítja a 10 emeletes épületet.

Az épület hamarosan megújul, a tulajdonos ugyanis szem előtt tartva a XXI. századi igényeket két lépcsőben felújítja a 10 emeletes épületet. A felújítás érinteni fogja a közös területeket, tér-kapcsolatait és megjelenését, valamint a gépészeti rendszer modernizálását is, mellyel az irodaház megfelelő munkakörnyezetet teremt majd meglévő és új bérlőinek egyaránt.

 
Belsőépítészet
A 90-es évek ikonikus irodaháza a Blaha Lujza téren a közel-jövőben jelentős belső átalakításon esik át. A tervezés alapvető koncepciója az üvegátrium kihasználásával, XXI. századi belső kialakítása. Tágas, világos, transzparens terek létrehozása, melyek elegánsak, és könnyen áttekinthetőek.
Az épület sarkáról a súlypontba kerül a főbejárat, így lehetőség nyílik nagyméretű belső terek egységes szervezésére, ahol belépő számára egyből áttekinthető az épület rendszere.
A felszabaduló sarkon kávézó létesül, mely az utcáról is használható.
A belsőben az üveg dominanciáját megtartva kerül felújításra minden közösségi terület. Ami az épülethez képest jelentős újdonság, hogy zöldfelületeket alakítunk ki sok helyen. Az átrium mélyén található étterem fölé fák kerülnek, a falakat zölddel borítjuk. A földszinti területeket is növényzettel egészítjük ki.
Az átrium panoráma liftjeire az eddigi szűk közlekedő helyett, a 30 méter belmagasságú átriumban, egy döntött zöldfelület mellett lehet majd várakozni.
A belső designt üvegszobrász, épületfeliratozó grafikus és táj-építész bevonásával alakítottuk ki.
Építészet: LAB5 Architects
(az eredeti épület tervezői: Kruppa És Társai, Brenac et Gonzalez)
 
Gépészet
Az átalakítás során a gépészeti rendszerek teljes rekonstrukciója történik meg, mely energiahatékonyság és komfort növekedést eredményez.
  • A komfort szellőzési rendszer felújításra keretében a beépítésre kerülő új szellőzőgépek magas hatásfokú rotációs hővisszanyerőkkel rendelkeznek.
  • Az új berendezésekkel jelentős energia megtakarítást fogunk elérni és csökkentjük az épület CO kibocsájtását. Emellett a komfort növelése érdekében 15%-kal növeltük a friss szellőzőlevegő mennyiségét. A beépített nagyobb hatékonyságú szűrők segítségével pedig tovább javul a levegő minősége.
  • A fűtés-hűtési csővezetékek, valamint légtechnikai csatornák cserélve lesznek és a lényegesen szigorúbb jelenlegi előírásoknak megfelelő tömörségi osztállyal és szigetelésekkel kerülnek beépítésre.
  • A keringtető szivattyúk frekvenciaváltós kivitelűek lesznek, melyek szintén energia-hatékonyabbá teszik a gépészeti rendszert, továbbá megfelelnek a jövő évtől érvénybe kerülő EN előírásoknak is.
  • A fancoil hőleadók cseréje során új, un. EC motoros ventilátorokkal szerelt berendezéseket építünk be. A készülékek lényegesen jobban szabályozhatók lesznek, elektromos áram fogyasztásuk pedig töredéke, mint a jelenlegi irodapiacon általános alkalmazott berendezéseknek.
  • A irodaterületek tűzvédelmi szellőzése az újonnan érvénybe lépett OTSZ előírásoknak megfelelően kerül kialakításra.
 Épületgépészet: Temesvári Tervező Mérnökiroda Kft.
Tartalom betöltése...